Rick

Alles over dpi en resolutie voor je drukwerk

Rick vertelt...

April is bij ons de maand van het aanleveren. Elke week lichten we een aantal aanleverspecificaties uit en vertellen we hoe we jouw drukbestand graag ontvangen. Want als dit aan de juiste specificaties voldoet kunnen we, als je wilt, jouw drukwerk de volgende dag al leveren. Deze week hebben we het over de scherpte van de afbeelding in je drukbestand, ofwel resolutie. Rick vertelt!

header

Scherp resultaat

Als je een product wilt laten drukken, zoals visitekaartjes of een spandoek, dan moet de afbeelding een bepaalde kwaliteit hebben. Een belangrijke kwaliteitseis is de juiste resolutie. Deze geeft aan hoe scherp een afbeelding wordt weergegeven. Je hebt het dan over de term dpi, dots per inch. Meer pixels betekent een hogere dpi, een hogere resolutie, en dus een scherper eindresultaat. Daarnaast kun je in je ontwerpprogramma werken met vectoren.

resolutie

Dpi en vector

Bij elk ontwerpbestand dat wordt aangeleverd, kijken we of deze aan het aantal dpi voor je drukwerk voldoet. Zo willen we voor een spandoek bijvoorbeeld een afbeelding ontvangen van 150 dpi en voor visitekaartjes 300 dpi. Drukwerk als visitekaartjes bekijk je van dichtbij en dus valt het snel op als dit niet scherp genoeg is. Natuurlijk mag je je spandoek in een hogere dpi aanleveren, maar de kans is groot dat het bestand dan te zwaar is om te verwerken tot spandoek. Heb je je afbeelding opgemaakt als vectorbestand? Dan is dit voor elk formaat drukwerk geschikt. Je hebt dan dus altijd een haarscherp eindresultaat en een werkbaar bestand, want een vectorbestand vraagt aanzienlijk minder werkgeheugen dan een pixelbestand.

resolutie visitekaartjes

Resolutie foto

De dpi-waarde stel je in voordat je gaat ontwerpen in bijvoorbeeld Photoshop. Hoe bereken je nu de resolutie? Stel 300 dpi is de optimale kwaliteit voor drukwerk van 15 x 10 cm, dan worden er 300 pixels gebruikt per 2,54 cm om de foto af te drukken. Maar hoe weet je nu hoe groot een afdruk kan zijn als je een foto hebt van bijvoorbeeld 7776 x 5184 pixels? Je deelt dan zowel de hoogte als de breedte van de foto door 300 (pixels) en vermenigvuldigt de uitkomst met 2,54 (beeldpunten per inch). In dit geval kom je dan uit op een formaat van ruim 60 x 40 cm. Handig sommetje om de resolutie van je foto te berekenen :)

dpi bestand

Wil je meer weten over onze aanleverspecificaties? In ons vorige blog vertelt Johannes alles over verschillende kleursystemen voor je drukwerk!

Tags: dpi, resolutie, aanleveren, aanleverspecificaties, drukbestand, scherpte

17-04-2017 - Reacties (1)
 
 

Reacties

19-04-2017 door: J van Schaaik

Begrepen.
Ik gebruikte de volgende methode als het goed onthouden heb:
Trek bij het 'ontwerpen"de foto uit (aan de hoeken) tot de gewenste grootte ten opzichte van het papierformaat dat je gekozen hebt, centreer de foto, load hem up, bekijk de PDF, kijk of de plaat mooi is bij 100% vergroting. Zo ja, geef de order. Zo niet dan kleiner formaat papier kiezen. Enzovoort. En dat alles gebruikmakend van jullie site. In mijn geval met jullie hulp.
Ik ben benieuwd hoe mijn afgedrukte platen er uit zullen zien.
Met dank en vriendelijke groet,
Jasper van Schaaik