calender 18-12-2015 time 3 minuten leestijd

Briefpapier bestellen, hoe werkt dat?

Bedrukt briefpapier is een must voor ieder bedrijf, of het nou gaat om een factuur, offerte of contract. Hoewel je facturen en offertes steeds vaker digitaal toegestuurd krijgt, versturen de meeste bedrijven regelmatig briefpapier. Het is een onmisbaar deel van je huisstijl. Maar hoe zorg je nou voor mooi briefpapier dat bij je organisatie past?

aanleveren-briefpapier-bestellen-hoe-werkt-dat

Bestanden uploaden

Je eigen ontwerp uploaden, zelf ontwerpen in de ontwerptool of kiezen uit de ontwerpen op onze site; dat zijn de drie opties die je hebt als je briefpapier wilt bestellen. Als vierde optie kun je onze ontwerpers inschakelen. Tegen een scherp tarief maken zij een sterk ontwerp voor je. Heb je zelf niet veel kaas gegeten van ontwerpen en wil je geen kosten maken? Maak dan gebruik van één van de 100 ontwerpen op de site. Deze pas je eenvoudig aan naar je eigen wensen en stijl. Je doet er verstandig aan om tenminste je logo en adresgegevens te vermelden op het briefpapier. De achterkant kun je ook laten bedrukken. Ruimte genoeg voor bijvoorbeeld de algemene voorwaarden.

Formaat en bedrukking

Het meest gekozen formaat voor briefpapier is A4. Je kunt je briefpapier op verschillende wijzes laten bedrukken. Allereerst kies je tussen enkel- en dubbelzijdige bedrukking. De meeste klanten kiezen voor enkelzijdig. Vervolgens mag je kiezen tussen full colour of PMS. Je kunt tot drie PMS-kleuren aan beide zijdes laten drukken. Het voordeel van PMS kleuren is dat je altijd dezelfde kleur krijgt. De kleuren worden dan vooraf gemengd, waardoor je gegarandeerd de juiste kleur hebt. Full colour drukken is het voordeligst. Full colour drukwerk is opgebouwd uit de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en wordt aangevuld met Key (zwart). Dit is het zogeheten CMYK-model.

bedrukking-briefpapier-bestellen-hoe-werkt-dat

papierkeuze-briefpapier-bestellen-hoe-werkt-dat

De papierkeuze

Het papier waarop gedrukt wordt heeft standaard een gewicht tussen de 80 en 120 gram. Dit is het gewicht per m2. Het 80 grams papier dat je kunt kiezen is recyclingpapier. Dit heeft een grauwe / beige look. 90 en 120 grams is het standaard lasergeschikt bankpostpapier. Ook kun je kiezen voor 90 grams biotop. Dit wordt gemaakt van afvalhout. De zachtgele kleur die het papier krijgt komt doordat er geen witmakers worden gebruikt. Veel andere papiersoorten hebben dit wel. Al deze papiersoorten zijn ongestreken. Hierdoor is het goed beschrijfbaar. Je kunt hier dus niet kiezen voor een afwerking aangezien het daardoor slecht te beschrijven zou zijn.

De looprichting

Zoals al het papier, heeft briefpapier een looprichting. A4 briefpapier is standaard langlopend. Dit houdt in dat de vezelrichting van het papier verticaal is. Het papier voelt daardoor in de lengte steviger aan dan in de breedte. Hierdoor buigt het minder snel. Hiernaast heb ik zowel een langlopend als een breedlopend A4'tje vast. Zie je het verschil? Als je wilt weten welke looprichting een vel papier heeft, kun je daar op verschillende manieren achterkomen. Zo kun je het papier zowel in de lengte als in de breedte buigen. Is het vel breedlopend, dan buigt het in de lengte veel makkelijker en sneller dan in de breedte. Ook kun je het papier in zowel de lengte als de breedte scheuren. De looprichting van het papier is dan waar de scheur recht gaat.

looprichting-briefpapier-bestellen-hoe-werkt-dat


Heb je vragen over looprichting, ontwerpen, kleuren of de bedrukking? Mail of bel mij of m'n collega's dan gerust via 050 - 8700 130.