Rico

De juiste inktdekking voor je drukwerk

Rico vertelt...

April is bij ons de maand van het aanleveren. Elke week lichten we een aantal aanleverspecificaties uit en vertellen we hoe we jouw drukbestand graag ontvangen. Want als dit aan de juiste specificaties voldoet kunnen we, als je wilt, jouw drukwerk de volgende dag al leveren. Deze laatste week hebben we het over inktdekking, ofwel inktbezetting. Rico vertelt!

header

Minimale en maximale inktdekking

Inktdekking is de opbouw van full colour kleuren. De juiste inktdekking is belangrijk voor je drukwerk. Zo kan een te hoge inktdekking bijvoorbeeld vlekken veroorzaken tijdens het drukproces. Bij een te lage inktdekking kan de bedrukking niet goed zichtbaar worden. Wij maken verschil tussen digitaal en offset drukwerk. Zo is bij digitaal drukwerk de maximale inktdekking 300%. Bij offset drukwerk is de maximale inktdekking 280%. Kranten zijn een uitzondering; hier geldt een maximale inktdekking van 240%.

maximale inktdekking

Inktdekking berekenen

Om zeker van je inktdekking te zijn, kun je ook je ontwerp opmaken met ons kleurprofiel. Hierdoor krijgt jouw bestand de juiste kleurinstellingen voor onze drukmachines. Dit kleurprofiel is, naast kranten, geschikt voor al ons drukwerk. Misschien ook meteen handig om te noemen is dat diep zwart bereikt kan worden met een inktdekking 40, 30, 30, 100. Als de inktdekking 100, 100, 100, 100 is wijzen we deze af. Let op: je moet dus voorkomen dat je registratie zwart gebruikt, dit is namelijk ook een inktdekking van 400%. De inktdekking is dan te hoog waardoor je vlekken krijgt en het ontwerp kan dicht lopen. Even goed opletten dus ;)

kleurprofiel

Totale inktdekking

Zoals ik al eerder zei is inktdekking de opbouw van CMYK. Dit is de afkorting van Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Full colour kleuren kunnen bestaan uit een percentage van de afzonderlijke kleuren uit CMYK. Het totale percentage is de totale inktdekking. Stel je hebt een groene kleur die uit CMYK kleuren bestaat. Het groen bestaat dan uit de diverse afzonderlijke kleuren. Zo bevat het groen bijvoorbeeld 44% Cyaan, 0% Magenta, 73% Yellow en 0% Key. Deze percentages zijn opgeteld 117%. Dit betekent dat het groen een inktdekking heeft van 117%.

totale inktdekking

Wil je meer weten over onze aanleverspecificaties? In ons vorige blog vertelt Rick alles over dpi en resolutie voor je drukwerk!

Tags: inktdekking, aanleveren, aanleverspecificaties, kleurprofiel

24-04-2017 - Reacties (1)
 
 

Reacties

26-04-2017 door: J van Schaaik

Bedankt.
Ga ik proberen 'een punt van te maken'.
Groet,
Jasper

Bedankt voor de zorg en hulp bij de eerste proef. Prachtig!