Namaakgeld drukken; wat zijn de regels? calender 02-02-2021 time 3 minuten leestijd

Namaakgeld drukken; wat zijn de regels?

Geld: we hebben er allemaal mee te maken. Natuurlijk om uit te geven aan leuke dingen, maar je kunt het ook inzetten voor andere doeleinden. Denk aan spellen, educatieve doeleinden of om een grap mee uit te halen. Daar hoeft geen echt geld voor gebruikt te worden. Dat kan ook prima met namaakgeld. Maar je kunt natuurlijk niet zomaar nep geld printen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft verschillende voorwaarden gesteld. Welke dat onder andere zijn? We hebben er een aantal voor je uitgelicht in dit blog!

Echt geld

Waar moet je rekening mee houden als je geld laat drukken? Bijvorbeeld als speelgoedgeld of voor een ander doeleinde. Het allerbelangrijkste is dat het nep geld niet verward mag worden met echt geld. Het moet direct duidelijk zijn dat het om nep geld gaat. Ieder echt bankbiljet heeft een aantal kenmerken waaraan je kunt zien dat deze echt is. Een aantal van deze uiterlijke kenmerken hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Nominamele waarde (EUR) Afmetingen Hoofdkleur Ontwerp Specimen
5160 x 62 mmGrijsKlassieke oudheid5-euro-specimen-oud 5-euro-specimen
10127 x 67 mmRoodRomaanse periode10-euro-specimen-oud10-euro-specimen
20133 x 72 mmBlauwGotiek20-euro-specimen-oud20-euro-specimen
50140 x 77OranjeRenaissance50-euro-specimen-oud50-euro-specimen
100147 x 82 mmGroenBarok en rococo100-euro-specimen
200153 x 82 mmGeel-bruinArchitectuur van staal en glas200-euro-specimen
500160 x 82 mmPurperModerne architectuur van de twintigste eeuw500-euro-specimen

Namaakgeld laten drukken

Maar hoe mag/kun je nu namaakgeld maken? Er mag geen twijfel bestaan over de echtheid (of nepheid in dit geval) van de biljetten. Er zijn een aantal officiële punten van de ECB hoe je daar voor kunt zorgen. Het is belangrijk dat jouw ontwerp aan tenminste één van deze punten voldoet. Check wel extra goed welke voor jou van toepassing is, want er kunnen bijvoorbeeld ook verschillen in enkel- of dubbelzijdige bedrukking zijn. En goed om te weten: wij controleren jouw bestand niet op deze punten, daar ben je zelf verantwoordelijk voor.

nepgeld-1

Enkelzijdige bedrukking met ontwerp van echt biljet

  • Het namaak biljet is groter dan een echt biljet, minimaal 125% van de originele grootte.
  • Het namaak biljet is kleiner dan een echt biljet, maximaal 75% van de originele grootte.

nepgeld-2

Dubbelzijdige bedrukking met ontwerp van echt biljet

  • Het namaak biljet is groter dan een echt biljet, minimaal 200% van de originele grootte
  • Het namaak biljet is kleiner dan een echt biljet, maximaal 50% van de originele grootte

nepgeld-3

Enkelzijdige bedrukking met deels ontwerp van echt biljet

  • Het ontwerp is een deel van een echt biljet.
  • Het namaak biljet is kleiner dan een derde van een echt biljet.

nepgeld-4

Eigen ontwerp
Het ontwerp bevat een duidelijk element wat niet voorkomt op een echt biljet (op een achtergrond die enige gelijkenis vertoont met een echt biljet).

nepgeld-5

Afwijkend materiaal
Het ontwerp wordt gedrukt op materiaal dat duidelijk verschilt van papier en ziet er duidelijk anders uit dan het materiaal dat voor echte biljetten wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan plaatmateriaal of een spandoek/vlag.

nepgeld-6

Elektronisch beschikbaar
Het woord "SPECIMEN" staat diagonaal over het ontwerp in lettertype Arial of een daarop lijkend lettertype. De bestanden met het woord SPECIMEN zijn vrij te downloaden. De tekst SPECIMEN moet natuurlijk wel op het ontwerp blijven staan.

Nep geld printen

Nu je weet aan welke voorwaarden het nep geld moet voldoen, kun je aan de slag. Zorg dat je ontwerp aan tenminste één van de genoemde voorwaarden voldoet en je kunt onze ‘geldpersen’ aan het werk zetten. Op onze flyer-pagina kun je je eigen formaat en papiersoort uitkiezen, je bestanden uploaden en bestellen! Maar ook op iets heel anders als bijvoorbeeld plexiglas of aluminium.