How it's made?

Graag geven we jullie een kijkje in de productiehal. En hoe kunnen we dat beter doen dan door middel van een uitleg over onze producten? In deze 'How it's made?' leggen wij je uit hoe we PMS enveloppen drukken met de offset drukpers.

PMS kleuren

Om het proces beter te begrijpen, leggen we je eerst uit wat PMS is. PMS staat voor Pantone Matching System. PMS kleuren hebben altijd dezelfde kleur, wat niet het geval is bij CMYK kleuren. Dit heeft er mee te maken dat bij CMYK pas tijdens het drukken de kleuren worden samengesteld, terwijl dit bij PMS al voor het drukken is gebeurd.

Pantone is een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het coderen van kleuren. Momenteel hebben zij 1114 kleuren, welke allemaal een eigen naam en code hebben. Deze kleuren zijn vastgelegd in een kleurensysteem, namelijk het Pantone Matching System. De meest gebruikelijke manier waarop Pantone haar kleuren presenteert, is in een kleurenwaaier. De meest gebruikte kleurenwaaier is de Pantone formula guide. In deze kleurenwaaier staat een overzicht van de kleuren en een recept hoe je ze kunt maken.

Stap 1: Bestanden controleren

Op het moment dat jij besteld hebt en je ontwerp hebt geüpload, komt hij binnen bij onze dtp-ers. Zij controleren het bestand op snijmarges, afmetingen, kwaliteit, et cetera. Kleine aanpassingen om het bestand drukbaar te maken doen ze zelf. Mocht er echt iets mis zijn met het bestand dan nemen ze contact met je op.

bestandscontrole

Stap 2: Indelen op plaat

Offset bestellingen werken anders dan digitale bestellingen. Offset producten worden op platen gezet. Deze platen komen in de pers te zitten. Bij PMS bestellingen is het zo dat er voor elk ontwerp aparte platen moeten worden gemaakt, aangezien het unieke kleuren zijn. Bij full-colour offsetproducten kunnen platen meerdere ontwerpen bevatten.

klaarzetten

Stap 3: Platen uitdraaien

Als het ontwerp via de computer is ingedeeld op platen, kan de aluminium plaat worden uitgedraaid. Dit wordt gedaan door een CtP machine (Computer to Plate). Deze machine bestaat uit een gedeelte dat de plaat uitdraait en een gedeelte dat de print zichtbaar en klaar voor gebruik maakt (ontwikkeling). Per PMS kleur wordt één plaat uitgedraaid. Als het een dubbelzijdig product betreft, wordt er per zijde en per kleur één plaat uitgedraaid De envelop die we bij dit blog volgen is enkelzijdig met 2 PMS kleuren (2/0). Hiervoor zijn dus twee platen gemaakt. Op de onderstaande afbeelding zie je onze CtP machine.

printen

Stap 4: Platen in de pers draaien

Nu de platen geprint zijn, moeten ze in de pers worden gedraaid. In de pers zitten inktrollen die er voor zorgen dat de juiste hoeveelheid inkt op de enveloppen komt. De plaat zorgt er voor dat het juiste ontwerp op de enveloppen komt.

platen in de pers draaien

Stap 5: Kleur samenstellen

De platen zitten inmiddels in de pers, maar een pers zonder inkt kan niks bedrukken. Daarom moet de juiste kleur inkt worden samengesteld. Hiervoor maken wij gebruik van de Pantone formula scale. Op deze weegschaal geven we de PMS-code aan en de hoeveelheid inkt die we nodig hebben (wat de drukker uitrekent aan de hand van de grootte van het bedrukte gebied, de inktdichtheid en de oplage). De weegschaal geeft vervolgens aan hoeveel gram inkt van welke kleuren gebruikt moet worden.

kleur samenstellen

Stap 6: Inkt mengen

Nu de juiste hoeveelheden inkt bij elkaar zijn gevoegd, wordt de ingt gemengd, waardoor de juiste kleur inkt ontstaat. In dit geval PANTONE 361 U. De andere inkt die wordt gebruikt is zwart. Deze hoeft niet gemengd te worden omdat dit een standaard kleur betreft.

inkt mengen

Stap 7: Inkt in de pers doen

Nu de inkt klaar voor gebruik is, moet het in de pers worden gesmeerd. De inktrollen moeten de inkt kunnen opnemen. Daarom wordt de inkt in bakken boven de inktrollen gesmeerd. De inkt wordt dan door middel van een likrol naar de inktrollen geleid. Deze verdelen de inkt naar de juiste plek. Het ontwikkelde ontwerp op de plaat neemt de inkt van de inktrollen op en plaatst de inkt op de envelop.

inkt in de pers

Stap 8: Inktdichtheid bepalen

Om te zorgen dat er een resultaat wordt bereikt dat gelijk is aan het ontwerp, is het erg belangrijk dat de inktdichtheid goed wordt geregeld. Door middel van schuifjes wordt bepaald hoeveel inkt er op welke plekken wordt opgenomen door de inktrollen en dus hoeveel inkt er op iedere envelop wordt gedrukt.

inktdichtheid bepalen

Stap 9: (Proef)drukken

Alles is gereed om te drukken. Om tot een optimaal resultaat te komen worden er eerst een aantal enveloppen gedrukt. Deze worden hierna gecontroleerd op kleur, inktdichtheid en ontwerp. Waar nodig worden de laatste aanpassingen gedaan. Hierna wordt de bestelling gedrukt. Onderaan in dit blog staat een filmpje met een fragment uit het drukproces.

proefdrukken

Stap 10: Inpakken en verzenden

Als de bestelling gedrukt is moet er worden gezorgd dat deze bij de klant komt. Onze enveloppen worden ingepakt in stevige doosjes. Hierna wordt er een bon geprint voor DHL en wordt de bestelling door DHL opgehaald en bij de klant bezorgd.

Je kunt onze PMS enveloppen bestellen via de productpagina.

inpakken

Like ons op Facebook en volg ons op Twitter om op de hoogte te blijven van nieuwe 'how it's made' artikelen en andere acties.

Tags: productie, how it's made, PMS, offset, enveloppen

19-06-2013
 
 

Reacties