Reclameland steekt miljoen in volautomatische inpakmachine

Online drukker kan productieproces met 300 procent versnellen

Westerbroek, 13 augustus 2020 – De snelst groeiende drukkerij van Nederland, Reclameland, steekt ruim 1 miljoen euro in de aanschaf van een volautomatische inpakmachine van de Zwitserse leverancier Kern. Met de investering kan de online drukker het productieproces met ruim 300 procent versnellen. Westerbroek is de enige plek in de wereld waar een dergelijke inpakmachine te vinden is.

Inpakmachine

De online drukker steekt meer dan 1 miljoen euro in de zogeheten Pack On Time, inclusief lopende band. “Deze inpakmachine is echt state-of-the-art en doet iets wat eigenlijk niet kan: drukwerk inpakken zonder dat er handen aan te pas komen”, vertelt CEO van Reclameland Wouter Haan. “Bij andere grote online partijen staan ook geavanceerde inpakmachines die eveneens veel kunnen verpakken, maar daar staan twee man personeel de machine met de hand te vullen. Deze machine is echt weer een stap verder ”

Doos op maat

Met de nieuwe inpakmachine wordt vanaf halverwege september al het kleine drukwerk verpakt. Dat wil zeggen: alles kleiner dan A3-formaat en lichter dan 20 kilo. “Dit deden we tot nu toe nog met de hand en daar gebruikten we standaard dozen voor die we opvulden met plastic kussentjes.”

De Pack On Time wordt ‘gevoerd’ met een lopende band en verpakt de orders in een ter plekke op maat gemaakt doosje. Daardoor hoeft geen opvulmateriaal meer te worden gebruikt. “Het gaat straks sneller dan een mens zou kunnen”, aldus Haan. Nu verwerkt het bedrijf zo’n 2000 pakketten per dag. Straks gaat het om 6000 pakketten per dag.

Nergens anders in de wereld vind je zo’n machine als die binnenkort in het Groningse Westerbroek draait. “Elders in Europa staat wel een vergelijkbare machine, maar die heeft geen lopende band”, weet Haan.

Zonder mensenhanden

De Pack On Time neemt in totaal 150 vierkante meter in beslag en kan vrijwel geheel zonder menselijke aansturing draaien. “De machine doet alles zelf: van het maken van het kartonnen doosje, tot het verpakken van het product, het dichtlijmen en zelfs het labelen met het verzendadres.”

Bij het inpakken houdt de machine rekening met het type product. “Andere machines vouwen doosjes om de producten heen. Maar dat is niet te doen bij lichte producten, zoals een stapel briefpapier, omdat deze dan omvallen.”

Kenmerkend is ook de 3D-scan van het drukwerk. Deze scanner meet in een milliseconde de afmeting van de stapel: hoe hoog, breed en diep moet de doos worden. “Dat gebeurt terwijl het product op de lopende band ligt. Daarna wordt de doos op maat gemaakt en kan het drukwerk automatisch in de doos worden geschoven door een lopende band. Het product ligt dan precies goed in de doos”, aldus Haan.

Minder restkarton

Daarnaast maakt de Pack On Time, anders dan andere inpakmachines, geen gebruik van zogenaamd ‘z-karton’ dat bestaat uit losse vellen die in de machine aaneen worden geplakt tot een eindeloze strip karton. De Groninger legt uit: “Wat dat betreft is deze manier van inpakken een stuk duurzamer en voordeliger. Er wordt gebruikgemaakt van gewoon karton dat veel minder exclusief en goedkoper is. De machine bepaalt door middel van dataverzameling per doosje hoeveel karton er nodig is. Op die manier houden we zo weinig mogelijk restkarton over.”

Ter voorbereiding op de komst van de inpakmachine en om het assortiment uit te breiden, is dit jaar een nieuwe productiehal van 25.000 vierkante meter in gebruik genomen. Daarmee komt het totale bedrijfsoppervlak op 35.000 vierkante meter. In de nieuwe hal wordt het (grootformaat) drukwerk bewerkt, ingepakt en verzonden. Ook wordt er geprint. De huidige hal, die ernaast zit, bestaat uit kantoorruimte en wordt gebruikt voor opslag en drukpersen.

Over Reclameland

Reclameland in het Groningse Westerbroek is de snelst groeiende online drukkerij in Nederland. De drukkerij is in 2008 opgericht door de Groningse ondernemer Wouter Haan (44) en bekleedt sinds 2015 de nummer twee positie in de markt. Reclameland onderscheidt zich door alle drukwerk in eigen huis te produceren. De klant heeft haar spullen de volgende dag in huis of op de zaak. Reclameland boekte vorig jaar een omzet van €23 miljoen. De online drukkerij heeft inclusief oproepkrachten zo’n 180 werknemers. Er staan ruim 500.000 klanten ingeschreven. Per jaar drukt de onderneming meer dan 50 miljoen flyers voor zowel bedrijven als particulieren. Naast flyers levert Reclameland onder andere briefpapier, stickers, visitekaartjes en enveloppen. Reclameland valt onder moederbedrijf Simian.


inpakmachine
inpakmachine

Tags:

20-08-2020
 
 

Reacties