Johannes

Verschillende kleursystemen voor je drukwerk

Johannes vertelt...

April is bij ons de maand van het aanleveren. Elke week lichten we een aantal aanleverspecificaties uit en vertellen we hoe we jouw drukbestand graag ontvangen. Want als dit aan de juiste specificaties voldoet kunnen we, als je wilt, jouw drukwerk de volgende dag al leveren. Deze week hebben we het over de verschillende kleursystemen als CMYK, PMS en RGB. Johannes vertelt!header

CMYK kleuren

Wanneer je je drukwerk in full colour besteld, dan wordt dit gedrukt met CMYK-kleuren. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Door de eerste drie kleuren - cyaan, magenta en yellow - te combineren met elkaar te mengen ontstaat er een donkerbruine kleur. Omdat met deze combinatie de kleur zwart niet gemaakt kan worden, is key toegevoegd om tot het zwart te komen. Samen zorgen deze vier kleuren voor iedere kleur uit het CMYK-spectrum.

CMYK kleuren

PMS kleuren

Een andere manier om te drukken is via PMS. PMS is een afkorting voor Pantone Matching System. De PMS kleuren zijn opgebouwd uit specifieke kleurcoderingen. Op basis van deze code kan de kleur exact nagemaakt worden door de drukte, zelfs tussen verschillende drukgangen/bestellingen. Drukkers en ontwerpers werken graag met PMS door deze kleurvastheid. Voor huisstijlen wordt dan bijvoorbeeld ook veel gebruik gemaakt van deze manier van drukken. Heb je een ontwerp met veel verschillende kleuren of met foto's, dan is PMS niet mogelijk. Dit zal altijd op basis van full colour gedrukt worden.

pantone kleuren

RGB kleuren

RGB-kleuren zijn kleuren die enkel gebruikt kunnen worden voor televisies en monitoren. Met behulp van een lichtbron worden de kleuren zichtbaar. RGB - dat staat voor Rood, Groen, Blauw - is hierdoor ook niet geschikt voor drukwerk. Heb je een afbeelding of een ontwerp die opgemaakt is op basis van RGB zal omgezet moeten worden naar CMYK om geschikt te zijn om te drukken. Dit kun je zelf doen in een opmaakprogramma of door ons systeem automatisch laten doen. Bij dat laatste is er een kans dat er kleurverschil optreedt. Vooral de fellere kleuren zullen iets faler en doffer kunnen ogen op papier.

RGB kleuren

Wil je meer weten over onze aanleverspecificaties? In ons vorige blog vertelt Sjors alles over afloop en veiligheidsmarges voor je drukwerk!

Tags: kleursystemen, aanleveren, aanleverspecificaties, drukbestand, cmyk, pms, rgb

10-04-2017 - Reacties (1)
 
 

Reacties

05-03-2018 door: Victor Ritter

Hallo, ik sta op het punt om flyers te bestellen en krijg de RGB melding te zien als ik mijn voorbeeld maak.
Wat verandert er precies aan kleur als jullie een flyer van RGB naar CMYK omzetten, kan ik minder felle kleuren verwachten of krijg ik een totale andere flyer te zien.