hoe wordt een spandoek gemaakt

Spandoeken maken in 3 stappen

Een spandoek is één van de grootste producten die je bij Reclameland kunt bestellen. Met de nadruk op ‘kunt’, want je kiest bij een spandoek altijd voor een eigen maat. Dus groot of klein: het kan allemaal! Maar hoe wordt een spandoek eigenlijk gemaakt? Wij nemen je mee in de verschillende stappen. Kijk je mee?

Stap 1: Spandoek samenstellen

Als eerste is het belangrijk dat je weet wat voor soort spandoek je wilt laten bedrukken. En waar je het gaat ophangen of gebruiken. Dit heeft allemaal invloed op de grootte en het materiaal van het spandoek waar je het beste voor kunt kiezen. Doordat een spandoek veelal op zogenoemde ‘doorstroom locaties’ wordt gehangen, is het belangrijk dat zowel het doek als de opdruk de juiste grootte hebben om gezien te worden. Hier gaan we in stap 2 dieper op in.

De verschillende materialen / gewichten

Er zijn in totaal vijf verschillende soorten materiaal waarop wij jouw spandoek kunnen bedrukken:

 • 510 grams bisonyl (voor enkelzijdige bedrukking)
 • 610 grams bisonyl (voor dubbelzijdige bedrukking)
 • 310 grams winddoorlatend meshdoek
 • 350 grams premium block out
 • 110 grams vlaggendoek

De meest gekozen en populairste optie is het 510 grams bisonyl, ook wel scheurvast spandoek genoemd. Voor de scherpste prijs ontvang je hiermee een goed en degelijk spandoek dat je met een gerust hart buiten kunt (laten) hangen. Voor plekken waar de wind een grotere rol speelt, is het meshdoek een goede optie. Dit materiaal heeft kleine gaatjes waar de wind doorheen kan. Hierdoor blijft het spandoek langer mooi, ook op plekken met meer wind!

Voor tijdelijke toepassingen of wanneer het spandoek veel van plek wisselt, is het vlaggendoek ideaal! Door het lichte gewicht is het perfect om mee te nemen en hang je het zonder problemen ook in je eentje op. Zelfs de grotere doeken!

Je leest het al: met al die verschillende materialen is er altijd wel één soort dat bij jou past!

Stap 2: Drukbestand maken

De volgende stap is het maken van een spandoek. In een ander blog laten wij uitgebreid zien hoe je een bestand voor een spandoek maakt, maar hieronder de belangrijkste punten op een rijtje.

Lettergrootte

Een lastig punt altijd bij groot drukwerk. Hoe groot moet de tekst worden om goed leesbaar te zijn. En ook weer niet té groot, want dan lever je weer kostbare ruimte in. Een handige regel die je daarvoor kunt aanhouden: de afstand waarop het spandoek gelezen moet worden / 3 = is de hoogte van de letters in centimeters. Dus hangt een spandoek op 10 meter afstand? Dan worden de letters 10 / 3 = ongeveer 3,3 cm. Er zullen situaties zijn die hier van afwijken, maar het is een handig rekensommetje om in je achterhoofd te houden.

Kleuren

Maak altijd gebruik van contrasterende kleuren. Dus kleuren die goed opvallen. Het meest bekende voorbeeld is zwart-wit. Je kunt natuurlijk ook wit-rood of wit-blauw gebruiken, maar pas wel op dat je geen kleuren gebruikt die te veel op elkaar lijken. Hierdoor worden de teksten minder goed leesbaar en dat wil je natuurlijk voorkomen!

Afbeeldingen

Een afbeelding op een spandoek is altijd een goed idee. Het kan de sfeer bepalen, informatie geven of direct duidelijk maken waar het om gaat. Hierbij is het wel belangrijk dat je een afbeelding gebruikt van goede kwaliteit. Omdat een spandoek veel groter is dan bijvoorbeeld een visitekaartje of een flyer, zal de afbeelding ook groter moeten worden. Heb je je logo’s in vectorbestanden? Dan is het verstandig om deze altijd te gebruiken. Zo weet jij zeker dat de opdruk haarscherp op het doek gedrukt wordt.

Stap 3: Spandoek bedrukken

Heb je een jouw perfecte spandoek gevonden en heb je een drukbestand gemaakt? Dan is het aan ons en gaan wij voor je aan de slag. Met onze hoogwaardige en professionele printers brengen wij de UV- en waterbestendige inkten aan op het materiaal. Hierdoor kun je zowel het doek als de opdruk in weer en wind gebruiken. En dat is wel zo een prettig idee bij een spandoek!

spandoek bedrukken

De puntjes op de i met een afwerking

Er zijn verschillende afwerkingen waar je uit kunt kiezen. Welke het beste voor jou is, is afhankelijk van de manier waarop je het spandoek wilt gaan ophangen. Je kunt kiezen uit:

 • Geen afwerking
 • Zomen
 • Zomen + ringen
 • Tunnelzoom
 • Tunnelzoom + zomen
 • Tunnelzoom + ringen

Na het drukken van het plano doek wordt het afgewerkt met de optie die jij hebt geselecteerd. Is het doek helemaal klaar? Dan wordt deze opgerold, voorzien van extra bescherming en ingepakt. En de volgende werkdag heb jij jouw eigen ontworpen spandoek in huis!

Tags:

30-05-2022
 
 

Reacties